13 november 2019

Lezing over Sinterklaas

Hoe komen wij aan Sinterklaas?

Van bisschop in de derde/vierde eeuw in (het huidige) Turkije, dan naar Italië en nu voor ons vanuit Spanje. Tijd voor een cultuur-historische lezing door de neerlandicus en grafisch kunstenaar Harrie Schalken.
Op maandag 25 november om 20.00 uur vertelt hij in de Abdij van Berne over Sint Nicolaas. Van de Oosterse heilige op iconen tot de Westerse patroonheilige van zeelui en van meisjes die met een bruidsschat gered moesten worden. Zo komen de geschiedenis, iconografie en symbo­liek van het sinterklaasfeest aan bod en de evolutie van Sint Nicolaas tot Sinterklaas. Uiteraard ook alles over snoepgoed, schoen zetten en de oorsprong van de chocoladeletter.

Harrie Schalken neemt ons mee in de ontwikkelingen rond deze heilige, aan de hand van meege­brachte (heel oude) drukwerken uit zijn eigen huismuseum ‘in den groenen zonck’ in Wouw. In de loop der eeuwen zijn er voorbeelden van waar de oorsprong ligt van de gebruiken, de symbolen en de gewoontes die het Sinterklaasfeest heeft meegebracht. Hoe heeft dit feest zich in de loop der eeuwen ontwikkeld, hier in Nederland en in Europa? Wat zien we daar van terug in/op oude drukwerken? Dat daarbij ook regelmatig de vraag naar voren komt waar die symbolen vandaan komen is logisch.
Het is duidelijk dat het Sinterklaasfeest ook buitenkerkelijke elementen in zich draagt. Zo is daar de magische leeftijd van de goedheilige. De katholieke Kerk vereert alleen gestorven heiligen, maar deze leeft al honderden jaren lang !!
U bent van harte welkom in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther (Abdijstraat 49).

De toegang is 10 euro, inclusief thee/koffie (en speculaas) in de pauze. Aanmelden vooraf wordt gevraagd. Dit kan door een mail te sturen naar : berne-anders@abdijvanberne.nl
Kent U mensen waarvoor deze lezing(en) mogelijk ook een bijzondere avond kan zijn, dan vragen wij u dit bericht of de bijlage ook aan hen door te sturen.

Berne poster Sint Nicolaas op 25 nov 2019

Werkgroep Berne Anders