22 oktober 2020

De Pas wil gesprek met gemeente

Bestuur De Pas wil met gemeente in gesprek maar houdt vast aan voorwaarden

HEESCH – ‘Een geste, een opening om te komen tot een oplossing’. Zo moeten gemeenteraadsleden en het college van Bernheze de brief zien die voorzitter Aad van Lopik van Stichting De Pas hen deze week stuurde, zegt hij.

Bron: Brabants Dagblad Meike van der Flier 20-10-20

Het aanbod in de brief: toch in gesprek gaan om te kijken of de nieuwe huiskamer van Heesch met een lager investeringsbedrag gerealiseerd kan worden.

Bestuur heeft twee voorwaarden

De gemeenteraad besluit 29 oktober over het voorstel van het college 2,5 miljoen euro te steken in de verbouwing van De Pas tot De Nieuwe Instelling (DNI), met daarin geïntegreerd de bibliotheek en cursuscentrum De Eijnderic. De oorspronkelijke plannen van DNI kosten in de eenvoudige vorm minstens een miljoen meer.

Er zijn volgens het bestuur wel twee voorwaarden om over een lager bedrag te praten. Dezelfde voorwaarden als steeds eerder genoemd. ,,Een commerciële horecavergunning en een langjarige subsidie blijven wat ons betreft noodzakelijk voor een toekomstvast exploitatiemodel.’’

Minder huur, dan minder subsidie nodig

De plannen van DNI vindt de gemeente te duur. Het college kwam zelf met het derde plan, waarvan directeur Kris Roemers en DNI-bestuursvoorzitter Van Lopik direct zeiden: als de gemeenteraad daarvoor kiest, leveren wij de sleutels in.

De kosten van het gebouw, 250.000 euro per jaar, zijn volgens DNI te hoog om met louter vrijwilligers en zonder subsidie op te brengen. De gemeente heeft het pand deze zomer overgekocht van de noodlijdende stichting. Een huurcontract moeten ze nog tekenen. Wethouder Rein van Moorselaar sprak vorige week over een huurbedrag van zo’n 85.000 euro per jaar. ,,Als de huur naar beneden kan, is wellicht minder subsidie nodig’’, oppert Van Lopik nu.

Heldere uitspraken vastleggen

Lees verder op de website van het Brabants Dagblad