16 november 2020

De waarde van ouder worden

Ouder worden is waardevol; voor onszelf, onze buren, ouders en vrienden. Over tien jaar telt Nederland ruim 2 miljoen mensen van 75 jaar of ouder. En dat zijn 600.000 ouderen meer dan vandaag.

Nooit eerder hebben we zoveel 75-plussers in Nederland gehad. Zoveel levenservaring is waardevol én levert uitdagingen op. Daarom moeten we daarover nadenken met de hele samenleving. Zo zorgen we er samen voor dat ouder worden ook in de toekomst van grote waarde blijft.

Deze week startte een campagne van de overheid: De waarde van ouder worden. Het is een initiatief van het ministerie van VWS en komt voort uit het manifest ‘Waardig Ouder Worden’. Onderdeel van de campagne is een website, met informatie over onder andere levensvragen, gezondheid, woonvormen, geldzaken, vrienden & familie. Ook zijn er filmpjes te bekijken met verhalen van ouderen.

Een groot deel van de ouderen draagt namelijk op een waardevolle manier bij aan de maatschappij. Vanuit hun kennis, kunde en ervaring. In de vorm van een actieve bijdrage (betaald werk of vrijwilligerswerk etc.) en anderzijds op een betekenisvolle sociale manier (bijvoorbeeld een hobby- of sportclub met een groep vrienden).

Er zit veel maatschappelijk potentieel in deze groep ouderen, waar we op individueel, collectief en maatschappelijk niveau de vruchten van plukken. Door dit te herkennen, erkennen en omarmen, werken we aan een samenleving met plek voor iedereen.

Laat u op de website inspireren door de verhalen en video’s van anderen!

Bron: KBO Brabant