25 maart 2021

Brabants Erfgoed

Wat is Brabants Erfgoed?

Brabant is Brabant door het erfgoed dat we delen. De Sint-Jan en het Evoluon, Jeroen Bosch en Vincent van Gogh, DAF en Philips, het bloemencorso van Zundert en het Brabants volkslied van Guus Meeuwis. Allemaal Brabants erfgoed! Hier vind je de collecties van musea, archieven en heemkundekringen, aangevuld met honderden verhalen. Duik in het Brabantse erfgoed en ontdek: verrèk zit dè zo!

Een voorbeeld pagina:
De Tuin der Lusten is niet alleen het meest beroemde schilderij van Jeroen Bosch, maar waarschijnlijk ook het meest raadselachtige. Het drieluik barst van de symboliek. Door de eeuwen heen hebben velen hun hoofd gebroken over het schilderij en zijn verborgen betekenissen en de meningen zijn verdeeld.
Waar de meeste experts het over eens zijn is dat het werk de gevolgen laat zien van een zondig leven. Het middelste paneel moet volgens vele experts een ‘schijnparadijs’ uitbeelden. Het zou Bosch’ verbeelding zijn van de aardse wereld, mochten Adam en Eva niet van de appel gegeten hebben.
Rechts wordt de hel afgebeeld als brandende stad. Bosch was zelf getuige van de grote stadsbrand van ‘s-Hertogenboschen gebruikte dit mogelijk als inspiratie. Het linkerpaneel toont het aardse paradijs vlak na de schepping. Echter is het onduidelijk of hier de schepping van Eva wordt afgebeeld of het huwelijk tussen de eerste man en vrouw voltrokken wordt door God.
Wie goed oplet, ziet dat zelfs in het linkerpaneel het kwaad al aanwezig is. Er zit een uiltje verstop in de grote roze fontein. Er gaan waarschijnlijk niet meteen alarmbellen bij je rinkelen. Want de uil staat toch voor wijsheid? Echter, in Bosch’ tijd was de symbolische betekenis van de uil niet gelijk aan de betekenis van nu. Het dier stond in de Late Middeleeuwen voor het kwaad.
Zoals je ziet, zitten er nog veel meer symbolen verborgen in het schilderij. Wat valt jou het meeste op?
Benieuwd waarom Bosch’ zo geïntrigeerd was door de menselijke zielenheil? En wil je weten waar het schilderij door de eeuwen heen heeft gehangen? Lees: https://bit.ly/3f9G8bP