2 april 2021

Wandelen langs het Duits lijntje

De Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg van Boxtel tot Gennep, het Duitse Lijntje

Victor: ‘De lijn liep zelfs helemaal door tot Wesel in Duitsland. Een bijna kaarsrechte hoofdspoorlijn, ooit van internationale allure, maar nu verdwenen. Op een stuk tussen Boxtel en Veghel na, dat grotendeels overwoekerd is. Maar waarvoor – helaas – nu ook opbraak dreigt, aangezien de gemeenten de grond hebben gekocht en aan plannenmakerij zijn begonnen. Overigens is de rest van het ruim vijftig kilometer tellende Nederlandse deel bewandelbaar als Lange-Afstands-Wandelpad en fietsroute.’

Bron: Spoormagazine NS

Een goede wandeling hoeft geen uren te duren. Ook van een korte wandeling kikker je op. Daarom, voor even tussendoor, met kinderen, als je niet goed ter been bent of als je simpelweg niet van lange wandelingen houdt: vijf (korte) wandelingen die het lopen waard zijn.

Lopen over het ‘Duits lijntje’ (12 km)

Ben je ook zo gefascineerd door de oude sporen uit de Atlas van de verdwenen spoorlijnen (zie het dubbelinterview met de auteurs)? Er zijn verschillende korte wandelingen rondom het ‘Duits lijntje’, de voormalige spoorlijn Boxtel – Wesel (Duitsland). Deze wandeling start in het gezellige centrum van Mill en voert je in 12 kilometer langs beken, kanalen en meren. Je loopt door zand, gras, heide en bos. Veel diversiteit in landschap in korte tijd: je kijkt je ogen uit! Je loopt zeker een kilometer over het lommerrijke wandelpaadje waar vroeger de treinverbinding tussen Duitsland en Nederland liep. Mooie gedachte dat de bebouwde omgeving toen zo anders was, terwijl de natuur niet veel verschilde met die van vandaag de dag. Meer informatie: wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-mill/17390/ Route: vanaf station Cuijk rijdt bus 91 naar Mill.

Voor meer informatie kijk op duitslijntje.info