5 april 2021

Maria blijft in mei binnen

Door corona blijft Maria in de meimaand Mariamaand opnieuw binnen

Bron: Omroep Brabant

Voor de tweede keer op rij gaat een eeuwenoude Bossche religieuze traditie door corona niet door. De Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch zal ondanks de meimaand Mariamaand volgende maand géén rondgang maken door de Bossche straten. Ook de traditionele massale Mariaverering kan opnieuw geen doorgaan vinden. “Dat vinden gelovigen en pelgrims een enorme teleurstelling”, aldus plebaan Vincent Blom van de Sint-Jan. “Maar alles komt uiteindelijk goed.”

Weliswaar kan er iets meer dan vorig jaar, maar de normaal gesproken massale Mariaverering in Den Bosch kan dit jaar opnieuw niet doorgaan vanwege corona. “Op de zaterdagen en de zondagen kwamen er de afgelopen jaren 25.000 mensen naar de kerk en werden er 20.000 kaarsjes opgestoken”, vertelt Bob Saarloos van de broederschap van Onze Lieve Vrouw in een stille en verlaten Sint-Jan.

De meimaand Mariamaand gaat wel ‘gewoon’ door’, benadrukt Saarloos. “Maar dan met maximaal dertig bezoekers in de kerk. Noodgedwongen zijn dan ook de vroege vieringen afgelast. Geen vier vieringen op een zondag, maar twee.” Plebaan Vincent Blom benadrukt ook ‘dat er weer iets kan’. “Maar, bij voorbaat mis ik de pelgrims, de Gilden en de vele bezoekers in de kerk.”

Geschreven door Rob Bartol

Lees verder op de website van Omroep Brabant