14 september 2021

Papieren QR-code nu echt urgent

Papieren QR-code corona nu echt urgent

Nu iedereen binnenkort op veel plaatsen een coronatoegangsbewijs nodig heeft, eist ANBO direct actie van het ministerie van VWS om ervoor te zorgen dat ouderen zonder moderne smartphone of printer niet buiten de boot vallen. Het telefonisch aanvragen van een coronabewijs op papier lukt nog steeds niet altijd. En ondanks aandringen van ANBO doet het ministerie nog te weinig.

Het ministerie van VWS erkent dat er een probleem is met het informatienummer over corona (0800-1351) en noemt dit ‘heel vervelend’ en ‘pijnlijk’. ANBO kreeg de afgelopen tijd veel klachten van leden die het niet lukte om, met hun BSN-nummer en postcode, een QR-code op papier thuisgestuurd te krijgen.

De medewerkers aan de telefoon gaven soms foute informatie en zeiden dat het niet mogelijk was een QR-code via de post te ontvangen. Ook krijgen veel mensen een bandje te horen waarop ze veel nummers moeten intoetsen. Dat lukt lang niet iedereen. Op sommige momenten zijn de wachttijden onacceptabel lang.
Tijd dringt

Volgens het ministerie zijn de medewerkers op het callcenter nogmaals geïnstrueerd. Ze zouden nu geen verkeerde informatie meer moeten geven. Maar ANBO wil verder dat alle bellers een medewerker aan de lijn krijgen die hen persoonlijk kan helpen.

De tijd begint te dringen, want vanaf 25 september wordt het op steeds meer plekken nodig om een QR-code te laten zien, zoals in restaurants en theaters. Het mag niet zo zijn dat een groep ouderen niet volwaardig mee kan doen aan de samenleving alleen omdat zij geen moderne telefoon hebben.

Bron: ANBO zie website