8 januari 2022

Zelf de boodschappen scannen

Zelfscannen in winkels

Bespaar tijd in de supermarkt of andere winkels. Sla de kassa over en scan en betaal de boodschappen zelf.

Zelfscannen wil zeggen dat de klant zelf de boodschappen scant en afrekent. Zonder tussenkomst van een kassamedewerker. Dit kan met een draagbare handscanner, een mobiele app of via de zelfbedieningskassa. Al in flink wat winkels kunnen mensen hun aankopen zelf scannen. Bijvoorbeeld in veel filialen van Albert Heijn, Jumbo, Plus, Dirk en Coop. Maar ook bijvoorbeeld bij Hema, Ikea en Etos.

Voordeel van zelfscannen

Het grote voordeel: alleen de klant zelf raakt de boodschappen aan. In deze tijden van corona een prettig en veilig idee. Zelfscannen scheelt bovendien tijd. Er staan meestal minder lange rijen bij de kassa’s. En wie een app of handscanner gebruikt, pakt de gescande boodschappen tijdens het winkelen al in. De producten hoeven bij het afrekenen niet meer op de kassaband te worden gelegd. Daarbij ziet u tijdens het scannen al hoeveel de boodschappen in totaal kosten. Als het te duur wordt, kunt u eventueel nog wat terugleggen.

Hoe werkt zelfscannen?

In elke winkelketen werkt het zelfscannen iets anders, maar het komt overal op hetzelfde neer: scan de barcode op de producten en reken af. Er zijn dus drie manieren van zelfscannen: via de zelfbedieningskassa, met een draagbare handscanner of met een mobiele app. Om diefstal tegen te gaan, worden klanten soms gecontroleerd. Een winkelmedewerker scant dan enkele producten en kijkt zo of de boodschappen wel betaald zijn.

Lees verder op de website van Seniorweb