29 juli 2022

Kommer en kwel in de thuiszorg

Kommer en kwel in de thuiszorg voor ouderen, KBO-Brabant slaat alarm

KBO-Brabant luidt de noodklok omdat ze ziet dat thuiswonende ouderen deze zomer te weinig zorg krijgen. Volgens de seniorenvereniging heeft zij niet eerder zoveel klachten ontvangen en zien ze veel leed achter de voordeur.

Weken moeten zoeken naar zorg in huis voor iemand die ongeneeslijk ziek is. Een toilet dat drie weken niet gepoetst wordt omdat er geen personeel voorhanden is. Het zijn een paar voorbeelden die Ellen Willlemsen, beleidsmedewerker van KBO-Brabant, noemt.

“We weten al langer dat er personeelstekorten zijn in de zorg, maar deze zomer is het echt kommer en kwel.” Mantelzorgers moeten daardoor nog meer en dreigen overbelast te raken, stelt KBO-Brabant.

“Zij werken hard om zorg te regelen maar dat wordt steeds moeilijker.”

KBO-Brabant werkt met cliëntondersteuners. Dat zijn vrijwilligers die ouderen helpen bij de zoektocht naar hulp in zorgland. Dat kan huishoudelijke hulp zijn, maar ook persoonlijke verzorging en verpleegkundige hulp. Zij zien wat het tekort aan zorg betekent voor mensen. Ze gaan op zoek naar alternatieven nu de zorg in vakantietijd wegvalt.

Lees verder op omroep Brabant