25 september 2022

Fietsersbond: gratis fietsroutes

Ga eropuit met de fietsroutes van de Fietsersbond!

Op zoek naar nieuwe, mooie fietsroutes? In dit gratis fietsrouteboekje van de Fietsersbond vind je prachtige routes verdeeld over alle provincies van Nederland.
De routes bieden variatie en verrassingen. De één gaat meer door de stad en de ander slingert door bossen en langs charmante dorpen.

In dit routeboekje vind je:

– 12 prachtige fietsroutes met verhalen en foto’s gemaakt door fietsers

– Linkjes naar onze routeplanner met GPS/GPX download

– Veel fietsinspiratie

– Tips om diefstal en zadelpijn te voorkomen

Vraag het gratis routeboekje aan en je ontvangt het direct in je inbox!

*

*

*

*

Eerdere berichten

————————————-

 

De fietshelm: waarom je hem zou moeten dragen

Over de fietshelm wordt vaak gezegd dat hij vervelend zit of niet nodig is, terwijl hij juist zo belangrijk kan zijn in het verkeer. Mocht het namelijk zo zijn dat je op je hoofd valt, dan kun je ernstig letsel voorkomen door het dragen van een helm. We leggen het uit.

Zwaar hoofdletsel en hersenschade voorkomen

Van alle Nederlanders die een val maken tijdens het fietsen, heeft een derde last van hoofd- of hersenletsel. In de meeste gevallen (86 procent) spreken we van hersenletsel. De kans op ernstig hoofdletsel na een val neemt met 60 procent af bij het dragen van een fietshelm en de kans op dodelijk hoofdletsel neemt met 71 procent af. Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) komt het neer op een reductie van 85 dodelijke en 2500 tot 2600 ernstige verkeersongevallen.

Het dragen van een helm zou vooral helpen onder 70-plussers: per jaar kan dit een reductie van 45 tot 50 verkeersdoden en 900 ernstige gewonden voorkomen.

Nog geen helmplicht voor e-bikes

In Nederland is het niet verplicht om een helm te dragen, ook niet op een elektrische fiets. Een e-bike valt onder een ‘gewone’ fiets (met trapondersteuning tot 25 km/u). Voor speedpedelecs (met trapondersteuning tot 45 km/u) geldt wél een helmplicht. Deze fietsen vallen namelijk onder de categorie bromfietsen en dan is een helm verplicht.

Er zijn speciale e-bikehelmen op de markt. Op dit type helm zitten reflectoren om je zichtbaarheid te vergroten. Dat is handig, want omdat je sneller kunt dan de gemiddelde fietser wordt je snelheid wel eens onderschat door overig verkeer. Hoe meer zichtbaarheid op de weg, hoe beter.

Lees verder op fietsen123