13 november 2022

Bewegen zonder Pijn

Dit moet u weten over fietsen met artrose

Is fietsen nu wel of niet goed bij artrose? De gewrichten in uw knieën, heupen en enkels gebruikt u immers intensief als u aan het trappen bent. En kunt u beter thuis op een hometrainer oefenen of heeft een fietstocht in de buitenlucht de voorkeur? De antwoorden op uw vragen leest u in dit artikel.

Veel mensen met artrose denken dat fietsen niet goed is voor de gewrichten. Niets is minder waar. Het is juist een goede bewegingsvorm, omdat fietsen met weinig belasting u veel kan opleveren. Dit wordt bevestigd door een studie van de Universiteit van Texas in Austin dat enkele jaren geleden is gepubliceerd in het Journal of Rheumatology. Fietsen blijkt de gewrichtspijn en stijfheid aanzienlijk te verminderen bij volwassenen met artrose, terwijl de spierkracht toeneemt.

Hometrainer of fiets bij artrose?

Misschien traint u binnen regelmatig op een hometrainer. Maar volgens de Amerikaanse onderzoekers is het beter om de fiets te pakken. In plaats van u te concentreren op hoe hard uw lichaam aan het werk is, bent u buiten meer gefocust op het inademen van frisse lucht, genieten van het zonnetje en het bekijken van alles wat u tijdens uw fietstocht tegenkomt. Maar er gebeurt met uw lichaam veel meer als u regelmatig op de fiets stapt om in beweging te blijven.

Fietsen maakt natuurlijke pijnstiller aan

Lichaamsbeweging verhoogt de productie van endorfine in de hersenen. Dit hormoon heeft een ontspannende invloed en geeft een prettig én gelukkig gevoel. Bovendien werkt dit ‘gelukshormoon’ ook als een natuurlijke pijnstiller bij gewrichtspijn.
Fietsen draagt verder bij aan een gezonder lichaamsgewicht. Vijf kilo overgewicht kan tot 25 kilo extra druk op uw kniegewricht geven, waardoor de symptomen van artrose erger kunnen worden. Ook het kraakbeen in de andere dragende gewrichten – heupen en enkels – kan sneller slijten als u last heeft van overgewicht. Tijdens het fietsen verbrandt u niet alleen calorieën, maar neemt ook de spiermassa toe. Dit zorgt ervoor dat u meer calorieën blijft verbranden, zelfs wanneer de fietssessie voorbij is.

Lees verder op de website bewegen zonder pijn