Zorgen over de dag van morgen?!
Op 20 en 21 maart waren er twee bijeenkomsten in het kader van het project ‘Praat vandaag over morgen’. Bijna 500 55-plussers van Heesch togen naar de Pas om daar te luisteren naar diverse sprekers én om met elkaar in gesprek te gaan over het opbouwen van sociale netwerken.
Er werd vooraf -op basis van onderzoek onder de deelnemers- verteld dat mensen verwachten dat ze eerder hulp zullen geven dan om hulp zullen vragen als het in de toekomst wat minder wordt qua mobiliteit en praktische vaardigheid. Men is eerder geneigd om gezelschap aan te bieden dan dat men iemand vraagt om gezelschap te houden. Men doet liever boodschappen voor een ander of biedt eerder vervoer aan dan dat men er om zal vragen. We zullen in de toekomst meer moeten durven vragen, want de hulpbereidheid is er wel.
Twee verpleegkundigen schetsten een beeld van de zorg in de toekomst – er zullen steeds minder zorgverleners zijn in verhouding tot zorgvragers, dus er wordt gezocht naar slimme oplossingen om toch de zorg te kunnen geven die gewenst is. Uitgangspunt is: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan. Er werden slimme snufjes getoond die het niet noodzakelijk maken om drie keer per dag een wijkverpleegkundige bij iemand langs te sturen voor medicatie, steunkousen en andere zaken.
Daarna was het woord aan Hilma Kraan van Dementievriendelijk Bernheze die een indringend beeld schetste van de toekomst, maar tegelijk ook allerlei vooroordelen poogde weg te nemen: ook met dementie valt nog lang (thuis) te leven, zeker als de mantelzorgers ook ondersteund worden. Aanvullend vertelde de mantelzorgmakelaar over de mogelijkheden die daarvoor zijn.
Vier flitsende presentaties zetten de schijnwerpers op Samen Heesch, de bibliotheek, Ons Welzijn en het Inwonersnetwerk Heeschenaren.
Na de pauze gingen deelnemers met elkaar in gesprek over de sociale netwerkkaart. Geanimeerde gesprekken, waarbij de eerste initiatieven ontstonden om in de eigen buurt het sociale netwerk te verstevigen. Aansluitend kwam een van de ‘mogelijkmakers’ van de ‘voorzorgcirkels’ van de organisatie Nederland zorgt voor elkaar (www.nlzve.nl/voorzorgcirkels) aan het woord. Ze schetste een beeld wat we met elkaar kunnen realiseren: een zorgzame samenleving, waarin mensen omzien naar elkaar. Dat zorgt voor fijner samenleven, minder druk op de zorg, minder eenzaamheid met aan het eind toch de garantie dat hulp en zorg verzekerd is. Het perspectief is gekanteld: in plaats van zorgen over de dag van morgen gaan we zorgen voor de dag van morgen.
We sloten af met de mogelijkheid om vragen en opmerkingen voor de laatste bijeenkomst met de gemeente op te schrijven. Op 14 en 16 april is de gemeente aan het woord in antwoord op onze vragen en suggesties. Een mooie afsluiting van een project, wat mogelijk een opmaat is voor een nieuw begin.
Jack de Groot